Translate

wtorek, 22 lipca 2014

Cream-soup of zucchini / Zupa-krem z cukinii

   Cukinia... to intensywnie zielone warzywo, które za każdym razem, przywodzi mi na myśl śródziemnomorskie klimaty... letnie błękitne niebo... zapach aromatycznych ziół... Oczywiście cukinia jest dostępna cały rok, ale w mojej opinii najsmaczniejsza jest latem i właśnie wtedy powinniśmy rozkoszować się jej subtelnym smakiem.

    Dla większości osób cukinia kojarzy się wyłącznie z "biosem z cukinii" ale jest to bardzo mylne przekonanie. Pierwszy raz zupę z cukinii poczęstował mnie mój przyjaciel Piotr. Od tego czasu zupa z cukinii na stałe zagościła w menu. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam i tak dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na moją zupę-krem z cukinii !!!

Zupa - krem z cukinii - dla 2 -3 osób

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku- mały
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1 litra wywaru z warzyw ewentualnie bulion wegetariański/wegański 
  • bazylia lub oregano - kilka listków
  • lubczyk - kilka listków
  • 1/2 opakowania fety
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • sól - pamiętajmy że ser feta jest słony !!! więc zanim posolisz spróbuj zupę czy jest wystarczająco słona
  • pieprz biały


     W garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, następnie dodać wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć na lekko złoty kolor. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, należy uważać aby nie spalić czosnku, ponieważ spowoduje on gorzki smak zupy !!!
     Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażamy a następnie wlewamy wcześniej przygotowany wywar z warzyw lub bulion wegetariański/wegański. Dodajem1 łyżką brązowego cukru trzcinowego,  lubczyk. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie do letniej - nigdy ale nie gorącej!!! zupy dodajemy pokruszony ser feta. Całość miksujemy na momentu uzyskania konsystencji zupy- krem. Posypujemy posiekaną bazylią lub oregano.

    Niestety mój blender "wyzionął ducha" podczas miksowania zupy zanim osiągnęła konsystencję zupy-krem... no cóż czas zdarza się ;)




    Zupę- krem z cukinii można spożywać na zimo lub ciepło - ale wówczas nie wolno dopuścić do zagotowania się zupy !!! Podajemy samą lub z grzankami czosnkowymi, serowymi ect. Tak przygotowaną zupę można przechowywać w lodówce przez kolejne 24 godziny.




     Uwielbiam zupy  i nawet w upalne letnie dni staram się przyrządzić zupę na obiad/lunch a czasami nawet i na kolację. Polecam przyrządzić zupę-krem z cukinii wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą w termosie do pracy, na uczelnię, spacer, piknik - jest to świetna alternatywa dla "kanapki" zwłaszcza kiedy jest bardzo gorąco a nam marzą się śródziemnomorskie wakacje !!!

Bon Appetit !!!

 

Stay Vege !!!


Anna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz