Cukinia... to intensywnie zielone warzywo, które za każdym razem, przywodzi mi na myśl śródziemnomorskie klimaty... letnie błękitne niebo... zapach aromatycznych ziół... Oczywiście cukinia jest dostępna cały rok, ale w mojej opinii najsmaczniejsza jest latem i właśnie wtedy powinniśmy rozkoszować się jej subtelnym smakiem.
Dla większości osób cukinia kojarzy się wyłącznie z "biosem z cukinii" ale jest to bardzo mylne przekonanie. Pierwszy raz zupę z cukinii poczęstował mnie mój przyjaciel Piotr. Od tego czasu zupa z cukinii na stałe zagościła w menu. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam i tak dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na moją zupę-krem z cukinii !!!
Zupa - krem z cukinii - dla 2 -3 osób
- 2 średnie cukinie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku- mały
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1 litra wywaru z warzyw ewentualnie bulion wegetariański/wegański
- bazylia lub oregano - kilka listków
- lubczyk - kilka listków
- 1/2 opakowania fety
- 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
- sól - pamiętajmy że ser feta jest słony !!! więc zanim posolisz spróbuj zupę czy jest wystarczająco słona
- pieprz biały
W garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, następnie dodać wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażyć na lekko złoty kolor. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, należy uważać aby nie spalić czosnku, ponieważ spowoduje on gorzki smak zupy !!!
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, lekko podsmażamy a następnie wlewamy wcześniej przygotowany wywar z warzyw lub bulion wegetariański/wegański. Dodajem1 łyżką brązowego cukru trzcinowego, lubczyk. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie do letniej - nigdy ale nie gorącej!!! zupy dodajemy pokruszony ser feta. Całość miksujemy na momentu uzyskania konsystencji zupy- krem. Posypujemy posiekaną bazylią lub oregano.
Niestety mój blender "wyzionął ducha" podczas miksowania zupy zanim osiągnęła konsystencję zupy-krem... no cóż czas zdarza się ;)
Niestety mój blender "wyzionął ducha" podczas miksowania zupy zanim osiągnęła konsystencję zupy-krem... no cóż czas zdarza się ;)
Zupę- krem z cukinii można spożywać na zimo lub ciepło - ale wówczas nie wolno dopuścić do zagotowania się zupy !!! Podajemy samą lub z grzankami czosnkowymi, serowymi ect. Tak przygotowaną zupę można przechowywać w lodówce przez kolejne 24 godziny.
Uwielbiam zupy i nawet w upalne letnie dni staram się przyrządzić zupę na obiad/lunch a czasami nawet i na kolację. Polecam przyrządzić zupę-krem z cukinii wieczorem, a następnego dnia zabrać ze sobą w termosie do pracy, na uczelnię, spacer, piknik - jest to świetna alternatywa dla "kanapki" zwłaszcza kiedy jest bardzo gorąco a nam marzą się śródziemnomorskie wakacje !!!
Bon Appetit !!!
Stay Vege !!!
Anna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz