Przygotowanie curry nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Nie ma w
nim, aż tak wielu wyszukanych składników, no może poza czerwoną pastą
curry, mieszanką przypraw curry i mlekiem kokosowym. Zawsze można
zaplanować zakup tych składników. Przy następnych zakupach po prostu
kupić i mieć w spiżarni w razie potrzeby. W mojej szafce-spiżarce zawsze
mam puszkę mleka kokosowego, pasty curry, tuńczyk ect. - ot tak na
wszelki wypadek... np w dni gdy nie jestem w stanie zrobić zakupów.
Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na Curry z warzyw
Curry z warzyw - dla 2-3 osoby
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 korzenia selera - można zamienić na naciowy
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonej pasty z curry - możesz dodać więcej w zależności jak ostry smak lubisz !
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki groszku zielonego
- bulion wegetariański lub "kostka" wegetariańska
- curry - mieszanka przypraw, kupując sprawdzaj skład czy nie zawiera "chemicznych ulepszaczy"!!!
- lubczyk
- kolendra - jeżeli nie masz świeżej kolendry możesz ją zastąpić 1 łyżeczką suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Obrane
warzywa kroimy w dość dużą kostkę/kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju dodajemy pastę curry i wrzucamy marchew, pietruszkę, seler i
podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Do pozostałych warzy dodajemy ziemniaki. Całość doprawiamy
przyprawą curry, solą, pieprzem i podsmażamy Podsmażając warzywa
mieszamy je aby uniknąć przypalenia!!!
Kiedy warzywa podsmażą się, wlewamy puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy
posiekany lubczyk i kolendrę. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w 1/2
szklanki wody i wlewamy do całości. Gotujemy na wolnym ogniu, aby
zredukować ilość płynów i uzyskać aksamitny sos curry. Na koniec
dodajemy zielony groszek do warzyw lub podajemy go na warzywach -
decyzja jak dodasz groszek należy do Ciebie.
Curry z warzyw są świetne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Możemy
je podawać z ryżem, chlebkiem pita lub naan, albo po prostu zjeść same!
Tak przygotowane warzywa należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu
48 godzin.
Nadal leje...burza to odchodzi...to znów wraca... moje warzywne curry
wypełniło aromatycznym zapachem całe mieszkanie... smakuję moje warzywne
curry, zamykam oczy i... przenoszę się do słoneczynch Indii !!!
Bon Appetit !!!
Stay Vege !!!
Anna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz