Translate

piątek, 25 lipca 2014

Vegetables curry / Warzywne curry

Z oknem burza... grzmoty... błyskawice przecinające granatowe niebo.... leje jak z cebra...sama myśl o wyjściu na zakupy w taką pogodę przyprawia mnie o chłodny dreszcz... Zastanawiam się jak rozświetlić ten pochmurny, deszczowo-burzowy dzień... wiem !!! Curry !!!

     Przygotowanie curry nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Nie ma w nim, aż tak wielu wyszukanych składników, no może poza czerwoną pastą curry, mieszanką przypraw curry i mlekiem kokosowym. Zawsze można zaplanować zakup tych składników.  Przy następnych zakupach po prostu kupić i mieć w spiżarni w razie potrzeby. W mojej szafce-spiżarce zawsze mam  puszkę mleka kokosowego, pasty curry, tuńczyk ect. - ot tak na wszelki wypadek... np w dni gdy nie jestem w stanie zrobić zakupów. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na Curry z warzyw 

Curry z warzyw - dla  2-3 osoby

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 korzenia selera - można zamienić na naciowy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka czerwonej pasty z curry - możesz dodać więcej w zależności jak ostry smak lubisz !
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki groszku zielonego 
  • bulion wegetariański  lub "kostka" wegetariańska
  • curry - mieszanka przypraw, kupując sprawdzaj skład czy nie zawiera "chemicznych ulepszaczy"!!!
  • lubczyk
  • kolendra - jeżeli nie masz świeżej kolendry możesz ją zastąpić 1 łyżeczką suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz





     
Obrane warzywa kroimy w dość dużą kostkę/kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy pastę curry i wrzucamy marchew, pietruszkę, seler i podsmażamy, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do  pozostałych warzy dodajemy ziemniaki. Całość doprawiamy przyprawą curry, solą, pieprzem i podsmażamy Podsmażając warzywa mieszamy je aby uniknąć przypalenia!!! 



     Kiedy warzywa podsmażą się, wlewamy puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy posiekany lubczyk i  kolendrę. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do całości. Gotujemy na wolnym ogniu, aby zredukować ilość płynów i uzyskać aksamitny sos curry. Na koniec dodajemy zielony groszek do warzyw lub podajemy go na warzywach - decyzja jak dodasz groszek należy do Ciebie.



    Curry z warzyw są świetne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Możemy je podawać z ryżem, chlebkiem pita lub naan, albo po prostu zjeść same! Tak przygotowane warzywa należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.  

     Nadal leje...burza to odchodzi...to znów wraca... moje warzywne curry wypełniło aromatycznym zapachem całe mieszkanie... smakuję moje warzywne curry, zamykam oczy i... przenoszę się do słoneczynch Indii !!!

Bon Appetit !!!

 

Stay Vege !!!


Anna

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz