Translate

sobota, 2 sierpnia 2014

Apple puddnig with orange and almonds / Pudding jabłkowy z nutą pomarańczy i płatkami migdałów

     Leniwe sobotnie popołudnie... sierpniowy upał daje się we znaki chyba każdemu... powietrze wręcz stoi w miejscu...  przeglądam wiadomości... wszędzie przewija się temat jabłek ! Jabłka dosłownie opanowały internet ! a może tak niech opanują dziś moją kuchnie? 

    Właśnie - jabłka ! Niby tak zwyczajne a jednak mają coś w sobie. Dostępne cały rok, nawet w zimne zimowe dni są ciepłym i smakowitym wspomnieniem lata... Soczyste, słodkie czasem lekko kwaskowe... Jabłka są składnikiem ciast, deserów, musów, sałatek i mogłabym jeszcze wymieniać dalej, ale dziś chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na jabłkowy pudding z nutką pomarańczy i płatkami migdałów. 

Pudding jabłkowy z nutką pomarańczy i płatkami migdałowymi

  • 3/4 szklanki dobrej jakości mąki razowej z pełnego przemiału
  •   3 łyżki otrębów owsianych 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 
  • szczypta soli 
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
  • 2 łyżki masła oraz ewentalnie schłodzone wiórki masła na wierzch puddingu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 pomarańcza 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego - możecie użyć mniej lub więcej cukru w zależności od tego jak słodkie preferujecie desery !
  • 1/4 szklanki mleka 
  • płatki migdałów
  • cytryna lub limonka do skropnienia jabłek po pokrojenu aby nie ciemniały 
  • syrop klonowy jeżeli lubicie pudding z sosem !
 


      W misce mieszamy składniki suche tj mąkę razową, otręby owsiane, sodę oczyszczoną. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy oraz olej kokosowy lub inny tłuszcz rośliny w formie płynnej. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.


     
     Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła. Jabłka myjemy, kroimy w kostkę - jeżeli zależy nam aby jabłka nie zmieniły koloru tzn "nieściemniały" należy je skropić sokiem z cytryny lub limonki przed dodaniem do masła ! Pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do masła i podsmażamy kilka minut do miękkości. Dostawiamy aby podsmażone jabłka przestygły.


     W małym garnku łączymy wyciśnięty sok z pomarańczy z cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu powstania syropu cały czas mieszając ! Syrop nie powinien mieć zbyt gęstej konsystencji, w razie potrzeby można dodać kilkoma łyżkami wody. 


     Wystudzone podsmażone jabłka dodajemy do ciasta. Mieszamy do momentu kiedy kawałki jabłka zostaną pokryte ciastem. Następnie caisto przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamiennego do zapiekania. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów i polewamy sosem z pomarańczy. Odstawiamy na około 10. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180-200C.
      Pudding i wystudzeniu możemy przechowywać w lodówce około 24 godzin. Podajemy na ciepło z lodami, syropem klonowym, bitą śmietaną lub sam. Osobiście lubię pudding na zimno, ale to od Ciebie zależy jak i z czym go podasz ! 



     
     W mieszkaniu unosi się zapach jabłkowego puddingu... a jego subtelny smak i aromat, kuszą aby zjeść kolejny kawałek... idealny deser na leniwe sierpniowe  popołudnie... 
     Lato to moja ulubiona pora roku, nie tylko ze względu na ciepłą pogodę i słoneczne dni, ale właśnie ze względu na obfitość owoców i warzyw! Cieszmy się każdym dniem... rozkoszujmy się smakami lata... jedźmy jabłka ! śliwki! pomidory! ogórki! agrest ! Po prostu - jedź owoce i warzywa każdego dnia !

Bon Appetit !!!

Stay Vege !!!

Anna

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz