Translate

środa, 20 sierpnia 2014

French Onion Marmalade / Francuska konfitura z cebuli

    Cebula... zwyczajna cebula... zawsze mamy ją w domowej spiżarni... odruchowo wkładamy ją do koszyka na zakupach... gotując prawie zawsze sięgamy po cebulę... ale czy cebula jest tylko jednym ze składników przygotowywanych przez nas dań? wiele osób odpowie, że "tak"... ale dla mnie cebula stała się nie tylko składnikiem dań, ale podstawą marmolady! Dokładnie tak - marmolady. Podczas pobytu w Paryżu rozsmakowałam się w smaku marmolady cebulowej. Po powrocie do Polski na próżno szukałam na sklepowych półkach marmolady cebulowej... więc postanowiłam zrobić własna marmoladę cebulową ! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem na francuską marmoladę cebulową ! 

Francuska marmolada cebulowa


3 cebule
1 mały kieliszek czerwonego lub różowego wina - wybieram wina półsłodkie !
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka masła lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej
2-3 łyżki cukru
sól do smaku




     Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube plastry. W garnku rozpuszczamy masło uważając, aby się nie przypaliło.  Następnie dodajemy cebulę, cukier i wino. Całość lekko solimy.




     Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy do smaku. Marmoladę przekładamy do słoika. Tak przygotowaną marmoladę cebulową należy spożyć w ciągu 4-5 dni. Przechowujemy ją w lodówce. Jeżeli planujemy przechowywać marmoladę dłużej, należy za pasteryzować słoiki !




     Marmolada cebulowa jest świetnym dodatkiem do serów, można ją wykorzystać jako farsz do tarty, tostów, kanapek ect. Staram się zawsze mieć chociaż słoiczek marmolady w spiżarni tak w razie "W" - gdy np pojawią się niespodziewani goście. 

    W wielu krajach marmolad cebulowa jest bardzo popularna, niestety w Polsce nie jest bardzo popularna... Osobiście bardzo lubię smak cebuli i pewnie jest to jeden z powodów, dlaczego uwielbiam marmoladę cebulową ! Zdaję sobie sprawę, że wiele osobom mój przepis może nie przypaść do gustu chociażby właśnie z powodu cebuli, ale naprawdę gorąco namawiam każdego do spróbowania konfitury cebulowej ! Jej delikatny, aromatyczny a zarazem wyrazisty smak... jest jak spacer malowniczymi uliczkami francuskich miasteczek... pełnymi małych kafejek i restauracyjek w których podaje się sery, świeżą bagietkę i... francuską konfiturę cebulową !

Bon Appetit !!!

 

Stay Vege !!!

 

Anna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz