Translate

sobota, 9 sierpnia 2014

Salad with grilled peppers and couscous / Sałatka z opiekanej papryki i razowym kuskusem

      Czerwona, zielona, żółta... w podłużnych strąkach i "baryłkowata".... oh papryka!!! Surowa, grillowana, prużona... w postaci sałatek, dania głównego, zup....nie wiem jak Wy ale ja każdego lata przechodzę istny "paprykowy zawrót głowy" !!! Oczywiście paprykę można kupić cały rok, ale osobiście uważam że najsmaczniejsza jest latem, tak samo jak pozostałe warzywa i owoc.

      Kuskus tak jak harissa zawsze przywodzą mi na myśl Tunezję... piękny kraj ze wspaniałą kuchnią, która jest mieszanką wpływów europejskich i arabskich. Bogactwo smaków i aromatycznych przypraw tak innych od naszych polskich... Tegoroczne upały przypominają mi typowe afrykańskie lato... więc dziś podzielę się z Wami moim przepisem na sałatkę z opiekanej papryki z kuskusem.

Sałatka z opiekanej papryki i razowym kuskusem


1/2 szklanki kuskusu razowego
2 papryki czerwone
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka bulionu wegetariańskiego - do kuskusu

sos
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka miodu
0,5 cm kawałek świeżego imbiru przeciśnięty przez praskę lub 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
sól ewentualnie pieprz





      Paprykę opiekamy w piekarniku w temperaturze około 150-160 C do momentu kiedy skórka zmieni kolor na brunatny. Następnie ostrożnie wyjmujemy paprykę i przekładamy do foliowego woreczka zamykając szczelnie, kiedy papryka przestygnie obieramy ją ze skórki.




      Obraną ze skórki paprykę kroimy na cienkie kawałeczki i przekładamy do miski. W naczyniu przygotowujemy kuskus wymieszany uprzednio z rodzynkami i "bulionem wegetariańskim" lub solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą około 1 cm ponad kuskusem. Pojemnik zamykamy szczelnie i zostawiamy na około 5 minut. Używając widelca mieszamy gotowy kuskus, a następnie łączymy go z opiekaną papryką i migdałami. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 

      W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos do sałatki. Mieszamy olej, ocet balsamiczny, musztardę i miód. Do połączonych składników sosu dodajemy przeciskamy przez praskę około 1 cm kawałka imbiru. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 



     
     Sałatkę wstawiamy na około godzinę do lodówki, aby się schłodziła. Schłodzoną sałatkę podajemy np na liściach sałaty lub rukoli. Idealnie pasuje na obiad lub kolację w upalne dni. Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu 48 godzin.

     Upał potrafi doskwierać każdemu... ochłodę w upalny dzień może przynieść nie tylko chłodna kąpiel lub zimne napoje, ale także spożywane przez nas potrawy. Sałatka z opiekanej papryki z kuskusem jest smakowitą ochłodą w upalny dzień... nie każdy z nas może pozwolić sobie na wakacyjne voyage z rozmaitych powodów... ale nawet w upalne letnie dni w mieście lub na wsi, można poczuć się jak na egzotycznych wakacjach... aromatyczna sałatka z opiekanej papryki z kuskusem niczym lampa Aladyna przeniesie Cię do egzotycznych miejsc... voyage ! voyage !


Bon Appetit !!! 


Stay Vege !!! 


Anna
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz