Translate

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sushi with quinoa / Sushi z komosą ryżową

     
    Weekend... letnie upalne przedpołudnie... centrum handlowe... strefa restauracji i kafejek... w pewnym momencie słyszę - "a może Sushi?" ... w odpowiedzi poda "daj spokój z tą surową rybą"... kilka razy zdarzyło mi się być świadkiem podobnych sytuacji... zresztą nie jestem zbytnio zaskoczona taką reakcją, ponieważ moi bliscy też nie są wielkimi fanami sushi... za to ja - uwielbiam sushi !

     Niestety sushi serwowane w restauracjach jest w większości przypadków nie należy do dań tanich, poza tym wielkość dania jest bardzo mała. Oczywiście atmosfera, sama forma podania ect są bezcenne, ale... czy kiedy mamy ochotę zjeść sushi zawsze musimy iść do restauracji?  - wcale nie! wystarczy zainwestować w matę i kupić niezbędne do przyrządzenia sushi składniki.  Tak więc dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na domowe sushi z kosmą ryżową ! 

   Jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem zastąp paluszki krabowe lub wędzonego łososia np marchewką, kalarepą, topu, lub omletem z jajek !

Sushi z komosą ryżową - około 12 sushi


  • 2-3  paluszki krabowe surmii
  • plaster łososia wędzonego
  • 1/4 awokado - pokrojonego w cienkie słupki
  • 1/4 ogórka - pokrojonego w cienkie słupki
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej - użyłam 2 kolorów komosy
  • 1/2 słoiczka marynowanego imbiru
  • 2 listki sushi nori 
  • sos sojowy - użyłam bezglutenowego 
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • wasabi
  • cukier




      Komosę ryżową gotujemy wg przepisu i zostawiamy do ostygnięcia - nie solimy ponieważ sos sojowy jest słony ! Do zimnej komosy ryżowej dodajemy niewielką ilość cukru około 1/4 łyżeczki, ocet ryżowy i pokrojony w drobną kostkę marynowany imbir - około łyżki. Całość mieszamy i zostawiamy na około 30 minut !



     Na macie do sushi układamy sushi nori, przygotowaną wcześniej komosę ryżową, słupki ogórka, awokado, paluszki krabowe surimi lub pokrojony plaster wędzonego łososia. Jeżeli jesteś wegetarianinem lub weganinem zastąp łososia i paluszki krabowe np marchewką, kalarepą lub tofu !

     Zwiń delikatnie dociskając sushi nori do nadzienia sushi. Uformowany wałek sushi pokrój bardzo ostrym nożem na 6 równych części. Podawaj z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. 




      Przygotowane sushi można przechowywać w lodówce maksymalnie 24 godziny. Osobiście uważam, że sushi jest najsmaczniejsze bezpośrednio po przyrządzeniu, ale jest to moja subiektywna opinia.
     Jeżeli planujesz zabrać z sobą sushi jako lunch do pracy lub na uczelnie proponuję Ci dodać do komosy ryżowej 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru, niewielką ilość wasabi oraz łyżkę sosu sojowego - unikniesz w ten sposób przykrych niespodzianek jakim jest np poplamienie się sosem sojowym !

     Sushi jest zdrowe, niskokaloryczne i proste w wykonaniu ! a na stwierdzenie "daj spokój z surową rybą" odpowiadam - sushi to nie tylko surowa ryba ! spróbuj a sam zobaczysz !


Bon Appetit !!!


Stay Vege !!!


Anna

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sushi ! Ale takiego jeszcze nie kosztowalam :) muszę spróbować pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń