Translate

środa, 27 sierpnia 2014

Zucchini cutlets / Kotelty z cukinii

     Ostatnie dni sierpnia są zapowiedzią rychłego końca lata... powolnego przejścia w następną porę roku jaką jest jesień... Letnie miesiące są dla mnie niczym "róg obfitości" pełen świeżych owoców i warzyw mieniący się intensywną paletą barw... niestety lato w Polsce nie trwa zbyt długo... dlatego osobiście  uważam, że należy korzystać z każdego dnia ! rozkoszować się aromatycznymi smakami sezonowych owoców i warzyw !

     Wiele osób pewnie stwierdzi, że przecież można nawet zimą kupić cukinię, ale czy ta "zimowa" cukinia będzie tak samo smaczna i aromatyczna jak ta, którą kupowaliśmy na targu w sierpniu? oczywiście, że nie ! Dziś chciałabym podzielić się w Wami moim przepisem na kotlety z cukinii.

Kotlelty z cukinii - dla  3-4 osób

  • 2 średniej wielkości cukinie 
  • 1 jajko 
  • 1/4 pęczka szczypiorku 
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 8 - 10 łyżek mąki razowej - 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 100 gr sera feta 
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia 
  • ogórek do przybrania kotletów
  •  sól 
  • pieprz





      Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zostawiamy na minimum 30 minut po czym mocno odciskamy usuwając nadmiar soku z cukinii. Szczypiorek kroimy na drobno. Do miski wbijamy jajko i dodajemy mąkę razową, siemię lniane, otręby owsiane, drobno pokruszony ser feta, szczypiorek oraz odciśniętą cukinię.



      Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, która swoją konsystencją przypominać będzie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem.  W przypadku gdy przygotowujemy masę na kotlety wcześniej i planujemy smażyć kotlety np po powrocie z pracy lub uczelni, należy przed upewnić się czy konsystencja masy nie jest zbyt rzadka - jeżeli tak proponuję dodać łyżkę otrębów i łyżkę mąki razowej ! Sam zdecydujesz ile łyżek mąki i otrębów jest niezbędnych aby uzyskać właściwą konsystencję.



      Z przygotowanej masy z pomocą łyżki formujemy na rozgrzanej patelni kotlety. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor - delikatnie przewracając je !!!  Kotlety podajemy z surówką np ogórka lub sałaty. Tak przygotowane kotlety przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu 48 godzin  po usmażeniu. Polecam podgrzewać kotlety w piekarniku - można je wówczas posypać startym serem i zapiec !

     Zielone kotlety z cukinii kuszą... zarówno swoim smakowitym zapachem... jak i intensywnym kolorem... są jak pocztówka z śródziemnomorskich wakacji... rozkoszujmy się ostatkami lata... zapachem i smakiem sezonowych owoców i warzyw... cieszmy się chwilą ! korzystajmy z życia ! jak mówią włosi "dolce vita" !

Bon Appetit !!!

Stay Vege !!!

Anna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz